Wist je dat de Haarlemmerpoort vroeger diende als eerste commerciële waterpunt van Nederland? Op 6 juni 1853 spoot daar namelijk voor het eerst water uit een fontein ‘buiten de Willemspoort’ (Haarlemmerpoort) — ongeveer waar het standbeeld van Domela Nieuwenhuis staat. En op 12 december van dat jaar, ‘s morgens om acht uur, konden Amsterdammers daar voor het eerst drinkwater halen, voor een cent per emmer. Twee uur later waren er al duizend emmers gevuld.
In april 1854 begon de Duinwater-Maatschappij met de levering van water aan particulieren, door leidingbuizen vanaf de Willemspoort naar de woningen van ‘abonnees’. Voor massaal gebruik werden in 1854 en 1855 standpijpen geplaatst op verschillende plekken in Amsterdam. In 1856 waren 1397 woningen, 40 fabrieken en 30 openbare instellingen op de waterleiding geabonneerd; in 1866 waren er 8505 abonnees en 56 tappunten.

Gelukkig kunnen nu veel meer mensen genieten van ‘ons’ water. Gewoon hier verkrijgbaar!